Fläckebolöken – nyast i Vallbys levande samling

Fläckebolök med platta blad och gräslök i bakgrunden

Fläckebolök med platta blad och gräslök i bakgrunden

I går kom det en ny goding till Vallbys levande samling, nämligen Fläckebolöken. Egentligen vet jag inte exakt vad det är vi fått, men det är någon form av kantlök med platta blad. Anledningen att den nu kom till Vallby är att jag i vintras kontaktades av POM för de ville veta om jag visste något om ”Norrlandslöken” som verkade komma från Fläckebo socken i Västmanland. En form av kantlök med platta blad som är tidig, ganska ovanlig och som blivit insamlad genom POM:s, Programmet för Odlad Mångfalds, Sparrisupprop. Jag skickade ut frågan till mina Fläckebokontakter och fick svar, och det ledde fram till att vi nu har en Fläckebolök på museet.

Det är Erik de Vahl, student på SLU, som har försökt reda upp i ”kantlöksklustret” och spåra denna lök för att se varifrån den kommit och som upptäckte att Norrlandspåret ledde till Västmanland. Det genom en broder från Östanbäcks kloster i Västmanland som delade med sig av den till Vargviks trädgård i Burträsk på 2000-talet, och därifrån spreds den vidare, och hamnade hos POM.

Igår fick jag ta igen mig en stund i skuggan när min givare och hennes man kom med en planta och berättade för mig om de två ”Fläckebolökarna”. Dels den lök som klostret i Östanbäck hade fått från en kvinna i Öster Vrenninge för cirka femton år sedan. Hon och hennes man hade upptäckt löken för 40-50 år sedan vid ett soldattorp i byn som hade ägts av en man från Karbenning. Hon hade lämnat in löken till botaniker men inte lyckats fått den artbestämd, men hon spred den i trakten och även till klostret. Men för att krångla till det lite så är min givares lök hittad vid ett annat torp, nämligen deras torp i Väster Vrenninge i Fläckebo där den växer uppepå en fyra till fem meter hög sten! Men när de jämfört den i byarna så ser den ut att vara precis lika.

Fläckebolök med platta blad och gräslök med runda.

Fläckebolök med platta blad och gräslök med runda.

Det finns mycket intressant inom ”kantlöksklustret”. Det blir man varse när man läser Erik de Vahls kandidatuppsats på SLU, ”Norrlandslök- nordlig raritet, mellansvensk torparväxt eller återfunnen skånsk spetsforskning?” 2016.

Men nu ska Fläckebolöken få ta igen sig och rota sig lite i plantskolan innan den planteras ut på museet, men till nästa vår kan vi kanske göra som mannen i soldattorpet i Öster Vrenninge mindes det – ”morsan tog den i köttbullarna på våren”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s