Invigning av Nationella Genbankens samling i Alnarp

Invigning

Nu är vi där! Nu har den nya genbanken för vegetativt förökade kulturväxter haft invigning. Nu finns landets skatt av fruktträd, bär, perenner, rosor, lökar & knölar, perenna köksväxter och träd & buskar på plats i genbanken på Alnarp i Skåne. Allt arbete som POM, nationella Programmet för Odlad Mångfald, lagt ned på information, inventering, insamling, utvärdering av det äldre, odlingsvärda växtmaterialet har betalat sig i en helt underbar bank av mumsiga gener och kulturhistoria. Drygt tvåtusen växter har valts ut på grund av sin unikhet, sin historia och vissa även för sin smak.

I strålande sol invigdes Genbanken förra veckan. Jag har varit på genbanksfältet ett antal gånger under arbetets gång men jag var så imponerad att få se allt på plats,det ingav en högtidlig känsla. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht stod för den formella invigningen och fick äran att plantera ett päronträd, Sannahedspäronet som är Närkes äldsta.

Genbanken på Alnarp är en skyddad samling men runtom i landet kommer lokala klonarkiv att visa upp växtmaterialet. Vallby har valt att vara klonarkiv för de perenner som kommer från Västmanland och i höst ska cirka tjugo stycken med regional historia planteras ut hos oss.

Ett stort grattis till POM för ett väl genomfört arbete och en vacker genbank, och ett lika stort grattis till alla som framöver kommer att få del av godiset. För växterna ska ut till oss och er för att användas igen, så håll utkik efter Grönt Kulturarv©, varumärket under vilka genbanksväxterna saluförs.

Humlegenbanken på Alnarp

Humlegenbanken på Alnarp

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s