Vad är en Hesselbyholmslind?

Trädexpert PerOla Fritzon försöker lära museiträdgårdsmästaren skillnad på lind och lind.

Trädexpert PerOla Fritzon försöker lära museiträdgårdsmästaren skillnad på lind och lind.

Museets Hesselbyholmslindars tillhörighet i lind-världen är fortfarande inte tillräckligt utredd. Det är sammanfattningen efter att trädexpert PerOla Fritzon varit på besök. Lind är ju inte bara lind, utan kan vara parklind, bohuslind eller skogslind, eller någon annan art. Parklinden i sin tur är en hybrid mellan skogs- och bohuslind. Dessutom är parklinden uppdelad i olika typer, som till exempel Pallida eller Zwarte Linde. På 1600-talet importerades de första parklindarna till Sveriges slott och herresäten som det högsta av mode i växtvärlden.

Ursprunget till våra Hesselbyholmslindar är berättelsen om hur Hesselbyholms slott i Södermanland beställde ostindiskt porslin på 1700-talet. När porslinet hade packats upp så slängdes korgarna som de fraktades i på sophögen var de slog rot. De var flätade av lindgrenar. Dessa plantor togs tillvara, uppförökades och kom så småningom till Fiholm i Västmanland. Greve Ridderstolpe på Fiholm skänkte Hesselbyholmslindar till Vallby 1926, två år innan herrgården från Hallstahammar kom på plats på museet, dit lindallén leder. Denna fantastiska historia berättades av greven och museets förste intendent, Sven T Kjellberg, skrev ned den och förvarade den i museets arkiv.

Vi har hela tiden tänkt att Hesselbyholmslindarna varit en klon av parklind, men förra året var PerOla Fritzon, trädexpert, på besök på museet, kände på bladen och sa att det var bohuslind. Förvåningen blev lika stor som besvikelsen men nu har PerOla varit på nytt besök, besvikelsen har lagt sig, och de är riktigt intressanta igen. Det är bohuslindar med ludna bladundersidor, men de är inte typiska. Framförallt är bladen så mycket mindre, vilket gjort att vi aldrig tänkt något annat än att det varit parklind. Växtsättet påminner om parklind och dess ”bulor”, varifrån en massa skott slår ut på stammen, är egenskaper som Zwarte Linde har. Vi var också ut och besökte Fiholm, varifrån lindarna kom, och där finns två stycken Hesselbyholmslindar kvar.

Visst är det intressant med kunskap och underbart med människor som vill dela med sig av den. Det kommer att komma mer lindinlägg framöver och för den som vill titta tillbaka så sök på lind i den gamla Museiträdgårdsmästarens blogg så hittar du inlägg om vårt arbete med lindarna i vår levande samling.

Besöker ni museets allé kommer ni också att finna en ”annorlunda” lind i allén, vilket är en skogslind. Den har inte några ”bulor” på stammen, har slät bladundersida jämfört med bohuslindens lena ludenhet. Skogslinden har också mer blågröna blad utan så markerade nerver och har fler blommor. Så titta, jämför och känn gärna vid ditt nästa besök vid Hesselbyholmslindarna på Vallby, för en lind är inte bara en lind. Och vill du jämföra med en parklind av Pallida-typ så står det tre stycken vid parkeringen och bilgrinden in till museet. Jämför bladbaserna och se hur tvärt snedställda bladbaserna är hos Pallida.

Annonser

En reaktion på ”Vad är en Hesselbyholmslind?

  1. Vad fantastiskt roligt att det är bohuslind tycker jag. Det ska ni inte alls vara deppiga för. Det blir ju ännu en vändning i historien.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s