Prästgårdens tobakstäppa

Tobakstäppan vid prästgården med tre sorter av Virginiatobak, från vänster till höger 'Mor Alida', 'Åhus' och den kroatiska sorten Ravnjak.

Tobakstäppan vid prästgården med tre sorter av Virginiatobak, från vänster till höger ‘Mor Alida’, ‘Åhus’ och den kroatiska sorten Ravnjak.

I år har vi gjort en tobakstäppa vid prästgården. Anledningen är att vi länge velat odla och visa denna kulturväxt som har en lång historia i Sverige, och som framförallt odlades i städerna. Men vi hittade inte någon bra plats för den. Tills jag läste Prosten Muncktells dagböcker i vintras från början av 1800-talet, där han beskriver hur han botar öronvärk genom att blåsa tobak in i öronen. Tyvärr skriver han inte att han odlar den själv, men vi har ändå valt att förlägga tobaksodlingen till museets prästgård. För i slutet av 1700-talet förflyttades tobaksodlingarna mer och mer från städerna till landsbygden och därför tyckte vi att odlingen kunde passa vid vår prästgård.

Vi odlar tre olika sorter av Virginiatobak i täppan. En har vi fått från en av våra trogna museibesökare som har gett oss frö från sin barndoms tobak från Kroatien. De andra två finns hos Nordgen (Nordiska Genbanken) och heter ’Åhus’ och ’Mor Alida’ . Mor Alida var den sista tobaksodlaren i Sverige, och Åhus var platsen för de sista odlingarna. De står i varsin rad och du kan tydligt se vem som är vem. ’Åhus’ har bladen nästan horisontellt mot mittstjälken, medan ’Mor Alida’ och den kroatiska sorten riktigt kramar och omfamnar mittstjälken. Och den kroatiska har en gulare färg, ser nästan ut som den har kvävebrist, men det är en sortegenskap.

Virginiatobak den kroatiska sorten 'Ravnjak'

Virginiatobak den kroatiska sorten ‘Ravnjak’

Virginiatobak 'Åhus'

Virginiatobak ‘Åhus’

Virginiatobak 'Mor Alida'

Virginiatobak ‘Mor Alida’

Tobak har en lång och intressant odlingshistoria bakom sig men glöm inte att nikotin dödar. Skulle behöva påminna sniglarna om det också, för de kalasar vilt på bladen. Ullen som vi lade ut under plantorna och trodde skulle vara ett stopp för dem, fungerar inte alls. Så varför är inte nikotin dödligt även för sniglar, eller är det en långsam död för dem med?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s