Tobaksnålen invigd

Tobaksnålen från Smedja Bernström invigd.

Tobaksnålen från Smedja Bernström invigd.

Den första tobaken är nu skördad. För dig som vill läsa mer om tobaken på Vallby så bloggade jag den 14 juli om Prästgårdens tobakstäppa.

I prästgårdstäppan har vi nu skördat de första bladen från den kroatiska sorten. Sorten har vi fått från en av våra trognaste museibesökare som varit med och skördat och visat hur man gör. Bladen är mogna när bladspetsen börjar gulna. Då vrider man av bladet med tummen och samlar dem förskitigt på armen så att de inte går sönder. De blad som sitter allra längst ned är inget att ha, utan de bästa bladen finns i mitten av plantan. Tobaksplantan ska också tjuvas, precis som tomater.

Sen ska tobaken torkas och det gör den hängande på tråd. Men för att få upp tobaken på tråden så behövs en speciell tobaksnål som sticks genom bladstjälken. Vi letade efter en svensk förlaga och fann en i arkivet på Kulturen i Lund. 30 centimeter lång och en centimeter bred. Den har vår smed, Oskar, gjort en kopia av som vi nu har invigt. Det är rent barnsligt roligt med alla dessa specialredskap som funnits inom trädgårdsnäringen, och det var roligt att få använda en alldeles ny tobaksnål för första gången, och man kan ju fundera på när det gjordes en sist.

Tobak på tork

Tobak på tork

Tobaksbladen sätts varannan framsida och baksida på tråden för att få luft emellan och så håller sig bladen mer platta på det sättet. Den kroatiska tobaken kan du nu se hänga på tork i lidret vid bondgården, i någon form av sol och lufttorkning.

Smedja Bernström har smedjan på Vallby i gång under sommaren och där träffar du Oskar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s