Årets Äppeldagar femtonårsjubilerar

vidar

Frukt är roligt, tycker Vidar.

I helgen, 17 och 18 september, är det dags för de årligt återkommande Äppeldagarna på Vallby friluftsmuseum. Missionshuset fylls med frukt som medlemmarna i Västerås Trädgårdssällskap har hjälpts åt att samla in. I år är det ett bra fruktår så det kommer att finnas många olika sorter att titta på.

I helgen så är utställningen öppen mellan 11 och 16. För den som vill få sina äpplen sortbestämda så finns pomolog Sven Levin på plats. Observera att biljetterna till sortbestämningen säljs mellan 11-13, och det kostar 20 kronor per sort. Kom ihåg att det krävs minst fem frukter per sort, detta för att lättare kunna se vad som är sortegenskaper.

Har du ingen möjlighet att komma i helgen så är utställningen öppen måndag till torsdag mellan 13 och 16. Då hålls det öppet med hjälp av trädgårdsföreningens medlemmar och observera att det då inte finns någon pomolog på plats, utan då får du själv jämföra dina sorter med dem som finns insamlade med hjälp av föreningens medlemmar.

Efter det plockas utställningen ned och går vidare till Bürgers växtgård i Köping där du kan se den ännu en tid.

I år firar Äppeldagarna femtonårsjubileum på Vallby och trenden har varit att vi ökat både besökarantal och sortbestämningar under årens gång. Mycket glädjande att intresset för frukt är ökande.

Slutligen ett restips för den fruktintresserade – fredagen den 16 september har Länsstyrelsen i Västmanlands län en resa till Aggarön för en vandring i den hundraåriga fruktträdgården. Om du har möjlighet så missa inte denna kulturhistoriska fruktupplevelse! Se mer information på Länsstyrelsen hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s