Jenny Lind

Melonen Jenny Lind

Melonen Jenny Lind

Nu har vi smakat på Vallbys allra första melon. Vi har försökt några år men det har aldrig gått bra. Egentligen har det kanske inte gått bra i år heller för plantorna har sett eländiga ut och ville aldrig komma igång. Men det glöms när det äntligen börjar utvecklas frukter. Nu odlar vi dem i varm- eller kallbänk eftersom vi inte har något växthus, vilket kan vara en förklaring.

Igår kunde vi inte vänta längre, utan då skördade vi den första och åt. Kändes nästan högtidligt efter ha läst om alla tusen kilo som handelsträdgårdar producerade runt 1900. Vid Gäddeholms herrgårdsträdgård på 1930-talet producerade de i växthusen som var 250 kvadratmeter 1 000 kg melon, 600 kg tomater, 3 000 kg gurka och 200 kg blomkål. Melon var en av de stora grödorna.

Limegrön och smaskig

Limegrön och smaskig

Vår melon var smaskig men kanske inte den smaksensation vi hade hoppats på och som Runåbergs fröer beskriver. Men helt, helt okej för att inte ha odlats alldeles optimalt, och utomhus. Sorten vi odlat är Jenny Lind som namngavs kring 1850 i USA. Sorten är ursprungligen från Armenien och alltså ännu äldre i odling än 1850. För att tjata om 1850 så var det året som den skönsjungande sopranen, ”Näktergalen från Sverige”, Jenny Lind kom till New York och gjorde succé.

Runåbergs beskriver den som liten, cirka 0,5 kg, kraftigt nätad och den som ”denna unika melon med sitt limegröna kött, så sött och aromatiskt att du vill sjunga”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s