Orangörskurs – fortbildning för trädgårdsmästare

Orangeriet på Gunnebo slott under uppbyggnad.

Orangeriet på Gunnebo slott under uppbyggnad.

Förra veckan var jag på orangörskurs på Gunnebo slott, tillsammans med trädgårdsmästare från slott, museer och handelsträdgårdar runtom i Sverige. På Gunnebo byggs nu det mest intressanta trädgårdsprojektet – Gunnebos orangeri som återuppbyggs med metoder och utformning som det var när det byggdes första gången på 1700-talet. Ett byggnadsvårds- och trädgårdsprojekt som innehåller massor av utmaningar och som är väldigt intressant att följa.

Delar av citrussamlingen från Schönbrunn, Wien

Delar av citrussamlingen från Schönbrunn, Wien

Orangörskursen handlade förstås om orangerier och dess växter. En kurs som började med att vi fick provsmaka citrusar direkt från citrussamlingen i Schönbrunns orangeri i Wien. Sen fortsatte det med föreläsningar om historia och utveckling av orangerier både i Europa och i Sverige, om växterna både förr och om de som idag används i inglasade miljöer, om Schloss Seehoffs orangeri och dess citrussamling, studiebesök i Trädgårdsföreningens palmhus och Botans växthus med biologiskt växtskydd på schemat och så workshops med beskärning och omplantering av Gunnebos citrusväxter.

Beskärning av Gunnebos citrusträd av Oliver Laufer, Scloss Seehof

Beskärning av Gunnebos citrusträd av Oliver Laufer, Scloss Seehof

dsc_0102

 

 

 

 

 

 

 

Orangerierna och dess växter har varit trädgårdens mest skinande statussymbol. I Sverige började orangerier anläggas och byggas vid mitten av 1600-talet vid adelns slott och herresäten. Den absoluta lyxen var att visa upp sina fruktbärande citrusträd och servera dem vid banketter och andra festligheter. Men det var, och är, många odlingsfaktorer och teknik som trädgårdsmästaren måste behärska för att få orangerierna att blomstra. Orangörskursen på Gunnebo är ett steg på vägen för oss trädgårdsmästare idag.

dsc_0122

 

Annonser

En reaktion på ”Orangörskurs – fortbildning för trädgårdsmästare

  1. Hej Maria! Tack för din väldigt intressanta rapport från veckan på Gunnebo!😀 Jättekul att orangeriet där har kommit så långt! Härligt med citrusparterren!😊 Visst var det fantastiskt Givande! Vi ses hos oss i Uppsala den 17 & 18/11! Varmt välkommen! /Erik

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s