En kålgård eij at räkna- en avhandling om kålgårdar och köksväxter

p1010051

Bondgårdens kålgård på Vallby friluftsmuseum

Nu är den klar – Karin Hallgrens efterlängtade avhandling om kålgårdar, En kåhltäppa eij at räkna – köksväxtodlingen i 1700-talets jordbrukssystem. Karin har studerat de svenska böndernas köksväxtodling under 1700-talet och dess roll i jordbrukssystemet.  Hon har studerat större delar av Götaland och Svealand och tittat på förekomst, lokalisering, storlek, innehåll, hur odlingen gick till, vem som odlade, inställningen och betydelsen.

Ett viktigt resultat är att köksväxtodling var vanligt förekommande hos 1700-talets bönder. Detta har tidigare inte varit utrett. Dessutom har Karin kunnat visa på att kålgården och dess grödor hade en betydelsefull roll. Det lades ned mycket arbete på den och en betydande del av gårdens gödsel spreds där. Att odla en varierad kompott av olika köksväxter gav dels en variation i kosten men det spred också riskerna. Om någon gröda drabbades av sjukdomar eller torka så kunde alltid någon annan klara sig. Det handlade om att sprida riskerna för att överleva.

Den visar också på en intressant detalj som att en gård kunde ha både kål- och kryddgård och att kryddgårdarna låg närmare bebyggelsen än kålgårdarna. De kunde även ha olika jordmån, innehålla olika grödor och kryddgården ansågs mer arbetskrävande än kålgården. Så kanske skulle kålgården på museets bondgård bli en kryddgård istället och en ny kålgård förläggas på ett större avstånd från gården. Det här är vad som är så spännande med forskning – när vi genom den får ny information och mer kunskap som vi kan använda för att göra museet mer intressant och historiskt.

Jag har bloggat om Karins kålgårdar tidigare:

Länk till tidigare inlägg om Karins kålgårdar.

Karin är hortonom och har genomgått sin forskarutbildning vid Avdelningen för agrarhistoria vid SLU, Uppsala. Hennes avhandling finns både i tryckt och elektronisk version, den senare har ISBN 978-91-576-8697-.

Länk till Sveriges lantbruksuniversitet och Karin Hallgrens En kåhltäppa eij at räkna – köksväxtodlingen i 1700-talets jordbrukssystem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s