Nätverket för Trädgårdshistoriska praktiker fyller 10 år

För tio år sedan var vi ett antal trädgårdsmästare som startade ett helt informellt nätverk för de trädgårdsmästare som arbetade i historiska miljöer. Många av oss arbetade helt ensamma utan kollegor att bolla idéer och utbyta erfarenheter med, och det ville vi ändra på. Vi ville lära och inspireras av varandra. Allt för att själv slippa uppfinna hjulet. Att arbeta i historiska trädgårdar betyder att frågor måste funderas på, lösas och hanteras på andra sätt och med kunskaper som bottnar i historien, fast i nutid. Hoppas ni förstår vad jag menar.

Vi träffades på våra respektive arbetsplatser vår och höst, och guidade varandra genom vår vardag med framsidor och baksidor. Vi nördade ner oss i sådant som berörde oss och fick insikt i hur olika frågor hanterades hos andra. Vi fick kollegor vilket var oerhört betydelsefullt.

Vi som startade detta var Anneli Svensson från Julita, Monica Christiansson från Karlslunds herrgård, Örebro, Inger Olausson från avdelningen för agrarhistoria på SLU, Lena Hansson från Linnéträdgården i Uppsala och jag från Vallby friluftsmuseum i Västerås. Vår första träff hade vi på Karlslunds herrgård och trädgårdar hos Monica en snöig vårvinterdag 2006. Se http://tradgardshistoriska.blogspot.se/.

vallby2

Den andra träffen för Nätverket för trädgårdshistoriska praktiker var på Vallby friluftsmuseum i november 2006. Vi pratade trädgårdsföremål av olika former. Här visar jag vårt äkta glasklot för bland annat Monica från Karlslunds herrgård.

dsc00586

Nätverket för trädgårdshistoriska praktiker på studiebesök på Millesgården i mars 2009.

Nu har åren gått och 2011 uppgick nätverket i Nätverket Trädgårdsmästare i historisk miljö, som Hantverkslaboratoriet i Mariestad (Göteborgs universitet) tog initiativ till. Genom denna satsning så har vi sedan 2011 haft årliga trädgårdsmästarkonferenser. På den första, och nu också på den senaste, kom det 100 stycken och det är en häftig upplevelse av att se att vi finns i ett sådant antal, fast ni kanske inte sett och hört oss. Se mer på: http://craftlab.gu.se/digitalAssets/1372/1372720_konferensrapport-2011.pdf. Idag är vi ca 225 medlemmar, varav 75% arbetar praktiskt, från både Sverige, Norge och Danmark. Så nu börjar vi ta plats – så välkommen till framtidens historiska trädgårdsmästare.

Årets konferens gick av stapeln på Fredriksdal i Helsingborg. Nytt för i år var att det var en nordisk Gartnerhistorisk konferens som gemensamt anordnades av vårt nätverk och Gartnerihistorisk netværk från Danmark. Temat var handelsträdgårdar, fruktodling och kunskapsunderlag för skötsel av kulturhistoriskt värdefulla parker och trädgårdar . Se mer på http://garthistnord2016.dk/ och http://www.gardenhistoryforum.org/wp-content/uploads/2016/07/Gartnerihistorisk-konferens-26-27-okt-2016.pdf.

p1010225

Medlemmar ur Nätverket Trädgårdsmästare i historisk miljö och Gartnerihistorisk netværk guidas i höstvackra Fredriksdal under årets trädgårdsmästarkonferens.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s