Pappersarbete med Vallbys levande samling av växter

 

p1010385Vad gör en trädgårdsmästare på vintern? Ett återkommande arbete under vintertid är arbetet med att hålla reda på Vallbys levande samling av växter, på papperet. Vi har fortfarande ingen databas för de levande samlingarna så det gäller att göra sitt eget system i väntan på. För min del gäller det att samla informationen om de olika växterna på ett ställe och också göra den åtkomlig och användbar för mina kollegor. Med vissa växter följer väldigt mycket information och den måste ju också arkiveras någonstans.

Jag har fotfarande inte hunnit samla informationen som finns om varje växt i datorn. Det är cirka 220-230 olika växter, eller taxa, som idag ingår i Vallbys samling. Kanske kan detta bli vintern då det blir klart. Kors i taket i så fall. Dessutom får vi några nya varje år, även om jag har tänkt att vi inte ska samla in fler, men vad gör man när det fortsätter att dyka upp speciella och väldigt intressanta växter– jo, man samlar in dem.

Lika viktigt som text är också bilderna. Det gäller att fota dem under säsong och sedan göra bilderna åtkomliga för dem som arbetar i museets olika miljöer. Växtskyltar kan byta plats men med ett bildmaterial kan man alltid hitta fram till rätt växt. Roligast är när det kombineras med ett äldre bildmaterial, på växten, platsen den vuxit på eller på människorna som odlat och vårdat den.

p1010394

Några sylt- och sockerpäron i samlingen som övervintrar i plantskolan.

Vallbys levande samling är tänkt att med tiden vara tillgänglig även för museets besökare. Med det förutsätter en databas och där är vi inte än. Nu får vi hitta andra former att sprida information om dem och varför vi tycker att de är viktiga att samla in och visa upp. Bloggen är ett sätt att beskriva växterna och arbetet med dem, men vi behöver också hitta andra sätt. Vad får tiden utvisa.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s