Hyacinthättor från Den Gamle By

p1010605-hyacinthattakopia

Hyacinthättor i gartneriet i Den Gamle By, Århus.

Vad gör en trädgårdsmästare på vintern? Under vintern är det tid för att hämta in ny kunskap till nytta för det kommande trädgårdsåret, så förra veckan var vi på studiebesök hos våra kollegor i Den Gamle By, Århus, Danmark. Vi var där på julspaning och det var otroligt roligt. Ett friluftsmuseum med stadskvarter från 1600-talet fram till 1974 och som innehöll så mycket intressant att vi fortfarande kunde ha varit där på upptäcktsfärd.

Vår personal är ju ett spret av olika professioner och bakgrunder och det är alltid intressant att se och höra vad kollegorna tittade på, som dolda containrar under kamouflagenät, elcentraler, belysningar, hästraser, änglarna som klättrade i granen eller garn och mönster till gamla sjalar.

Själv gick jag igång på hyacinthättorna från Dæhnfeldts. Dæhnfeldts är en trädgårdsfirma som startade 1850 i Odense och det är deras hyacinthättor som används i Den Gamle By Det här är ju det som är som roligast med trädgårdshistoria, när en gammal detalj tas upp igen och kommer till användning och berättar en del av trädgårdsodlingens historia. Gitte som är trädgårdsmästare i Den Gamle By berättade att de hade kopierat original av hättorna som fanns i museets samlingar, och hon gjorde mig så glad när hon delade med sig några ark som fick åka med mig hem. Tack så jättemycket.

p1010600-kopia

Gitte, trädgårdsmästare i Den Gamle By.

Så varför hättor eller pappershuvar över hyacinter? Jo, för att hyacinter under drivningen måste stå mörkt.  Pappershuvor eller säckväv kunde användas och den fick inte tas bort för tidigt för då var det risk att blomställningen blev sittande kvar nere i löken och bara bladen växte upp.

I Karin Perssons bok Att inventera lök- och knölväxter som POM, Programmet för odlad mångfald gett ut, skriver hon om när drivningen av hyacinter började i Sverige. Det har alltid varit lockande och statusbringande att driva fram blommor och frukt på ”fel” säsong och trädgårdsmästaren och fröhandlaren Johan Ahlich skrev 1744 i sin bok Trädgårds-Skiötsel om nyheten: ”Detta forträffeliga konstgrepet, hwarmedelst allehanda lök-blomster, mitt uti sielfwa winteren, kunna frambringas, är oss för kort tid tilbaka först bekant wordet…”. Ahlich kallar det för ”Et curieust Bihang, at drifwa blomster utii wattn. Huru man, uti et wattuglas, skal bringa åtskilliga blomster lökar, såsom Hyacinther, Tazetter, Jonquiller och flera, til et fullkommeligt flor.”

Idag är hyacintglas åter på modet, och kanske kan pappershuvorna också bli det. Inte för att de behövs, för de hyacintlökar vi köper till jul är redan drivna och behöver inte stå mörkt, men ibland kan man få göra saker, som att fira jul, bara av tradition.

img_20161209_172031

Mikkel under arbete i gartneriet i Den Gamle By. Foto Katarina Frost.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s