Nyårstankar eller nya årstankar

Snart klingar skålarna och champagnen bubblar – vi lämnar 2016 bakom oss för ett nytt oskrivet år. Tid för sammanfattning, återblick och reflektion, men lika mycket för att titta framåt och planera. Vintern är en lugnare period när kropp och hjärna får lite vila, och en ostressad hjärna får chans att bli kreativ igen. När kraven är som störst på att hålla alla växter vid liv, och dem och trädgårdarna i så gott skick som möjligt, fungerar inte den kreativa delen. Så runt nyår är bästa tiden för nya årstankar.dsc_0441

Egentligen så tycker jag inte om att slå på trumman i förväg för det som ska göras och anläggas, man vet aldrig om det blir av i slutändan för det är så mycket som kan dyka upp och förändra förutsättningarna. Eller kanske handlar det om att inte få krav på sig eller så handlar det mest om den gamla skrockfulla sidan (eller Jante?) som sitter på axeln och håller igen. Mina projekt får gärna bara dyka upp, som potagen, och utvecklas under tid. Vilket kanske är vad du som besökare upplever och ser det som, på gott eller ont. Men i min hjärna har projekten levt länge och under vintrarna umgås jag flitigt med dem. Bollar dem hit och dit, knådar dem, förkastar och tänker om.

2015 års årstankar handlade mest om potagen och den hänger med in i det nya året också eftersom vi har delar kvar att utveckla i den. Vad det blir får ni se så småningom. 2016 års årstankar handlar framförallt om utplanteringsplan, självguidningar och efterforskning på rishumlegårdar.  Jag efterstävar ju att hitta källor och uppgifter från länet till våra historiska miljöer som förstärker upplevelsen av dem. Ibland är det som en smällkaramell när man hittar källan som belägger det man gått och tänkt att man vill göra. Årets smällkaramell är Bråfors rishumlegård. Det kanske kommer att bli det skräpigaste vi anlagt men historiskt godis. Så nu har jag avslutat året med att kasta både skrocken och Jante över axeln. Så fatta glasen och önska varandra fred på jorden och ett riktigt Gott Nytt År, och i det lilla ett nytt gott rishumlegårdsår.

dsc_0413

Vinterglöd i den kitschiga potagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s