Vintertäcke över stadens perenner

Det är omslag i vädret denna vinter. Ännu en gång har temperaturen skiftat från tio plus till tio minus på en vecka, och upp mot tjugo minus väntas om någon natt. Tack och lov kom det ett par decimeter snö i går natt som vintertäcke över alla växter, så vi slipper barfrost. Barmark och väldigt låga temperaturer är en kombination som kan skada rejält. Men nu ligger snön där och täcker allt, och det känns riktigt bra.

dsc_0665

Ett värmande snötäcke över Trekantsrabatten och samlingen av stadens gamla perenner.

Under snön finns en levande samling av växter, som bland annat består av cirka 60 perenner. 25 av dem är samlade i en speciell samling. Dessa perenner kommer från tre kvarter i Västerås, nämligen Karlsdal, Bergsmannen och Släktforskaren. På 1970-talet förändrades de här kvarteren, de gamla villakvarter revs de för att ge plats åt flerfamiljshus. Trädgårdarna grävdes upp och en mängd växter försvann, men en kvinna boende i området reagerade. Hon hörde sig för om hon inte fick gräva upp och ta rätt på en del av dem, det fick hon och så började hon samla.

När jag började på Vallby 2001 var hon en av de första som hörde av sig och undrade om vi var intresserade av hennes samling. Den bestod framförallt av perenner.  Tyvärr visste hon inget om plantornas bakgrund, hur gamla de var och hur länge de hade vuxit där, men hon beskrev perennerna som gamla godingar som under 1970-talet inte gick att få tag på i handeln. Hon antog att de hade planterats när husen en gång byggdes runt sekelskiftet.

trekanten-stjarnflocka-p1000197

Stjärnflocka och praktbetonika som är insamlade från kvarteret Bergsmannen, fastighet 2478, i Västerås.

Eftersom vi inte vet någon säker ålder valde vi att samla dem i en egen samling och rabatt. Stadens perenner visas därför i den rabatt som du möter på din väg in på torget och stadskvarteret. Vi kallar rabatten för Trekanten, efter formen, och där finns tovsippa, plymspirea, gullsolros, aster, jätterams, praktbetonika, praktlysing, fänrikshjärta, bondpion, doftpion, stjärnflocka, bergklint, stormhatt, toppklocka, krollilja, prästkrage, trädgårdsnattviol, akleja, såpnejlika, vårkrage och skuggröna.

Det roliga var att givaren kunde ange exakt vilken tomt växterna kom ifrån. Vi satt en dag med en fastighetskarta och noterade. Pionerna kom från Släktforskaren 10, tovsippan växte som en kantväxt i rabatten upp mot huset vid Karlsdal 2, stjärnflockan och praktbetonikan från Bergsmannen 2478.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s