I det här landet är det populärt att prata om vädret. Efter en gråmulen och regnig december tittade faktiskt solen fram på självaste Julafton! Ett tecken från skyarna? En kan ju alltid vända sig till gamla beprövade metoder att tolka fenomen på, inte minst väderfenomen. I Bondepraktikan finns det vägledning! Så här ska vi tolka juldagarnas väder, enligt den, nämligen.

24 december Jule-afton: Klart väder bådar gott för kommande årets skörd. Om solen skiner blir det en vacker sommar. Jamen vad trevligt, det vill jag ha! Julaftonssolen blev i ett slag dubbelt så välkommen.
25 december Juldagen: Riktigt viktig verkar juldagen vara! Det spelar nämligen roll vilken veckodag juldagen infaller på. 2020 var det ju en fredag. ”Om Juledag faller på en fredag” blir det vinter på vintern, en fin vår men en ostadig sommar, följt av en fin höst. Skörden ska bli bra.
Då har vi två belägg för att skörden 2021 blir bra. Ostadig men bra sommar, det är ju perfekt väder för växter med både regelbundet regn och soligt och varmt däremellan. Och med en fin höst går det att bärga skörden också.
Annars ska Juldagens väder motsvara januari månad. I Bondepraktikan tituleras årets månader med de gamla namnen, och januari kallas för Torsmånad. Eftersom temperaturen var runt nollan så kanske det stämmer med genomsnittet för januari? Det har ju varit några riktigt kalla dagar och nätter men flera dagar på plussidan på termometern också.

26 december förutspår februari – Göjemånad
Annandag jul ska förutspå februarivädret. Några minusgrader och snö på kvällen verkar lova en vintrig månad när vi som mest förväntar oss det. Javisst ja! Vinter på vintern! Det visste vi ju redan på Juldagen, eller hur?
27 december förutspår mars – Vårmånad
Den 27/12 regnar den lilla snön bort, och det blåser, strax ovanför nollan i temperatur, vilket kan tolkas som en kommande mars med vårvindar både friska och blöta.
28 december – Gräsmånad
April-vädret förutspås bli lite regnigt på grund av det regn som föll under eftermiddagen den 28 december. Kanske det gynnar gräset? Vart tog den utlovade fina våren vägen? Tur att det inte regnade hela dagen… Men typiskt aprilväder blir det förmodligen!

29 december – Blomstermånad
Det regnar på eftermiddagen igen, så även maj kommer att bli regnig. Hur ska det gå med vårbruket? På våra Västmanländska slätt-lerjordar blir det svårt att komma ut med harvar och såmaskiner om det är regnkladdigt, jorden behöver torka upp lite lagom. Tur att rågen och höstvetet är i jorden och växer redan i höstas! Men kornet, havren, potäterna och ärterna då? Hm…
30 december – Sommarmånad
30/12 bjöd på snöblandat regn på kvällen. Ska en tolka det som att vi inte har någon svår försommartorka framför oss? Annars är östra Mellansverige ofta utan regn långa perioder i maj och juni vilket kan försvåra för de flesta vårsådda grödor. Det är faktiskt en del av förklaringen till att dessa områden förr odlade mycket höstsådd råg och hade åkrarna i odlingssystemet tvåsäde. Men år 2021 kanske det kommer regn lite då och då, eftersom det verkar regna eller snöa lite varje kväll de sista dagarna i december. Kanske blir det en typiskt svensk Midsommarafton med regn både i kransen (på huvudet) och dansen (runt stången)!

Nyårsafton förutspår semestervädret – Hömånad
I juli skulle ängarna slås till djurfoder, hängas upp till torkning på krakar eller hässjor, och sedan köras in och förvaras under tak i ladorna. Nu vill vi ha torrt och fint högsommarväder! Men det regnar igen på Nyårsaftonskvällen. I Västergötland sades det ”Regn på Nyårsafton, höskörden blir svår”, och det gäller troligen även i Västmanland. Hoppas några dagar blir soliga och blåsiga i alla fall, så att höet torkar bra!
Nyårsdagen, 1 januari – Skördemånad
Augusti kommer också att få regn av och till, eftersom det var spridda skurar som gällde på nyårsdagen. Jag börjar undra om det stämmer att det ska bli en fin sommar (solen sken ju på Julafton), eller kanske blir det en helt fantastisk sommar med både regn och sol och prunkande växtlighet? Det var ju det som Juldagen på en fredag skulle innebära. Hoppas!

2 januari – Höstmånad
September fortsätter med lite regn, jaja det är ju ändå höst… Men hur går det med skörden då, den skulle ju gå bra med en fin höst?!?
3 januari – Slaktmånad
Vad blir det i oktober då? Jo, första solen sedan Julafton kom den 3:e januari och lovar att det ska bli en sen brittsommar! Perfekt! Lite väl senkommet skördeväder men, tja, bättre sent än aldrig!

4 januari – Vintermånad
Förr hette alltså november vintermånad, nuförtiden vill jag nog kalla den slaskmånad. Maken till blötväder denna senaste hösten 2020 får man leta efter. Och även 2021 ser den ut att få nederbörd, eftersom det var ett lätt snöfall den 4 januari.
5 januari – Julmånad
Då har vi kommit fram till december och nästa jul. 5 januari bjöd på snöfall under natten så kanske blir det en vit jul? Men solskenet och de lätta molnen denna dag kanske kan ge oss en solig Jule-afton anno 2021. Och vad leder det till? Ja just det, en fin sommar 2022!
Det är ju alltid bra med lite framförhållning!

Tack till Vallbys volontär Nore, som har observerat vad vädergudarna gett oss dagarna efter jul, och tipsat om ämnet för denna blogg.
Museibonden Ulla