Vi firar rosens dag med `Pipar Hans´

Idag den 2 juli är det rosens dag och då passar vi på att fira rosen ’Pipar Hans´. Rosen tillhör Bourbon-gruppen och blir cirka 1,2 meter hög med mörkt rosa blommor. Den blommar i vår potager på museet just nu och doftar härligt kryddigt.  `Pipar Hans´ samlades in genom Programmet för odlad mångfald, Pom i deras rosinventering 2010. Nu finns den att köpa under varumärket Grönt Kulturarv. Så här beskrivs den på Pom:s webbplats:

”Den är utan tvekan en av de vackraste och mest lättodlade rosorna med de gammaldags buskrosornas allra bästa egenskaper.”

Rosen `Pipar Hans´ finns att köpa under varumärket Grönt Kulturarv. Foto: Maria Löfgren

Namnet `Pipar Hans´ kommer från mannen med samma namn som år 1870 lämnade Leksand och Pipargården med hustrun Britta och barnen. Han hade fått arbete på valsverket i Ramnäs. Senare köpte familjen gården Lilla Skommarbo i Västervåla socken. Där planterade de en buskros som det sägs att de tog med sig från Leksand. På gården växer idag ett stort bestånd.

Sorten har påträffats på hundratalet växtplatser, från Skåne i söder till Ångermanland i norr. Den är särskilt ofta funnen i Södermanland, Uppland, Västmanland, Gästrikland och Dalarna.

`Pipar Hans´ har mörkt rosa blommor med kryddig doft. Foto: Maria Löfgren

Vår ’Pipar Hans´ ros kom till museet 2011 från gården Halvarsviken utanför Ängelsberg som också ligger i Västervåla socken. Rosen har säkert spritt sig mellan gårdarna genom gåvor ägarna emellan. Först planterades den i vår Borgarträdgård för att tillsammans med många andra insamlade växter visa en prydnadsträdgård i tysk stil kring sekelskiftet 1900. Med åren tynade rosen allt mer eftersom rötter från både syren och stora träd i närheten vävde sig in i växtbäddarna. För att rädda rosen flyttade vi den 2019 till vår potager för att den skulle få växa till sig i bättre jord utan konkurrens. Det gick bra, rosen trivdes i sin nya miljö och slog många nya skott.

Sorken hade ätit upp alla rötter och rosen låg platt på marken. Foto: Elisabeth Håkansson

Då kom sorken! Under vintern 2020/2021 åt den upp rötterna på en hel rad med insamlade rosor, däribland `Pipar Hans´. I början på april var jag ute på en liten inspektionsrunda och noterade att rosgrenarna låg ner så konstigt på alla rosorna i hela raden. När jag tog i grenarna var de lösa, totalt avgnagda. Jag hade egentligen tänkt arbeta med någonting helt annat den eftermiddagen, men jag fick ändra mina planer och försöka rädda det som räddas kunde. Helt förtvivlad planterade jag tillbaka de grenar som hade en del rötter kvar. Jag satte också några grenar i krukor. Samma sak gjorde jag med fem andra rosor i raden. ’Pipar Hans´ har faktiskt tagit sig bra, både på plats och i kruka. Det samma gäller de flesta av de andra rosorna också. Så råkar du ut för liknande sorkangrepp på en ros som är rotäkta, plantera tillbaka och sätt även i kruka så kan det faktiskt lyckas att få liv i rosen igen.

Vi visar upp `Pipar Hans´ i klonarkivet som finns beläget i vår potager. Foto: Elisabeth Håkansson

Vi har lite extra tur eftersom `Pipar Hans´ ingår i vårt klonarkiv och vi har fått plantor skickade till oss från Nationella genbanken. Vi har 10 olika rosor i klonarkivet insamlade från olika ställen i Västmanland. De har stått på tillväxt i krukor sedan 2020 i vår plantskola. Under sommaren ska de visas upp i vår potager där alla 40 växter från klonarkivet ska finnas att titta på. På bilden ovan står `Pipar Hans´ i kruka insmugen bland de andra växterna. Tanken är att vi ska ställa fram de olika rosorna allt eftersom de blommar.

Albarosen `Minette´ är en av de mest spridda gammaldags rosorna i Sverige. Foto: Maria Löfgren

Förutom de 10 olika rosorna i klonarkivet har vi 16 andra rosor som samlats in till museet av förre trädgårdsmästaren Maria. Rosorna kommer från torpställen, bondgårdar och stadsmiljöer. Många finns utplanterade i miljöerna och bidrar tillsammans med byggnader, föremål och djur till den tidstypiska gestaltningen. På bilden ovan syns albarosen `Minette´ som är den första rosen som samlades in till museet. Den växer idag vid soldattorpet och är en av de mest spridda gammaldags rosorna i Sverige.

Genom sorkangreppet har jag lärt mig att man inte ska ge upp när något sådant händer. När förtvivlan har lagt sig gäller det att hitta lösningar så att växten har en chans att överleva. Jag tänker att man får se det som en möjlighet att testa olika förökningsmetoder. ’Pipar Hans´ verkar vara livskraftig och det är säkert en anledning till att den blivit utvald att säljas genom varumärket Grönt Kulturarv.  

Museiträdgårdsmästare Elisabeth

Läs mer om varumärket Grönt kulturarv

Läs mer om `Pipar Hans´ ros

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s